Emma Andersson Books AB
Författarbesök

Skrivandet är ett hantverk som alla kan lära sig, och vi författare är inte de enda som använder oss av det. Jag håller gärna i skrivarverkstäder som skräddarsys efter klassens och den ansvariga pedagogens önskemål. Det är bara att använda fantasin!


Mot bakgrund av mitt författarskap samt mina erfarenheter av såväl journalistiskt som akademiskt skrivande kan jag visa på skrivkonstens bredd och bidra med övningar, feedback och förslag på olika projekt att genomföra i klassen. Jag vet hur det är att ha en dröm, och hur man kan arbeta för att få den att gå i uppfyllelse. 


Vill du boka mig för ett författarbesök? Det gör du genom Författarförmedlingen på Författarcentrum Syd. Du hittar mina arvoden nedan.


Nedan hittar du några exempel på paket jag brukar erbjuda:


1. ”Vanligt” författarbesök


 För vem? Funkar för alla ålderskategorier!


Upplägg: Jag kommer gärna till ert bibliotek eller er skola och berättar mer om mitt författarskap, mina böcker och skrivandet. Jag delar med mig av hela min författarresa från författardrömmen som åttaåring, genom skrivandet av min debutroman under högstadiet och gymnasiet till utgivning av debutromanen strax efter studenten. Jag delar även med mig av skrivtips och använder övningar för att väcka åhörarnas egen inspiration och berättarlust.


Förberelser: Läs gärna någon av mina böcker inför besöket. Välj utifrån intresse och ålderskategori. Jag har skrivit böcker för 9-12 år, ungdomar och vuxna.

3. Författarbesök om Dörren


 För vem? För låg- och mellanstadiet.


Upplägg: Jag kommer gärna till ert bibliotek eller er skola och berättar mer om min bok Dörren. Boken är inspirerad av mitt tidigare jobb på Ronald McDonald Hus i Lund, ett boende för svårt sjuka barns familjer, och berättelsen behandlar ämnen som familj, rädsla, hopp och att hantera döden. Det är hoppfull berättelse med vackra illustrationer av Alexander Jansson.


Förberelser: Läs gärna min bok Dörren inför besöket. En väldigt fin lärarhandledning finns tillgänglig att utgå ifrån om så önskas.5. Författarbesök om Mördarens syster


 För vem? För gymnasiet och vuxna.


Upplägg: Jag berättar mer om att skriva skräck direkt för ljud, vilket jag gjorde i min Storytel Original-serie Mördarens syster.


Förberelser: Läs/lyssna gärna på min bok Mördarens syster inför besöket. 7. Skrivarworkshop: Skriva fantasy


 För vem? Funkar för alla ålderskategorier!


Upplägg: Skrivarworkshop där vi fokuserar främst på att skriva fantasy: hur man bygger nya världar, skapar egna figurer och var man kan hämta inspiration och leka med den tradition som finns.


Förberedelser: Läs gärna någon av mina fantasyböcker inför besöket: Trådar, Där drömmar blir till eller Mardrömmar2. Författarbesök om Trådar


För vem? För låg- och mellanstadiet.


Upplägg: Jag kommer gärna till ert bibliotek eller er skola och berättar mer om min fantasyberättelse Trådar. Boken är inspirerad av nordisk mytologi och behandlar ämnen som vänskap, identitet, tillhörighet, klimatförändringar och döden. Det är en klassisk spännande äventyrsberättelse med vackra illustrationer av Lina Blixt.


Förberelser: Läs gärna min bok Trådar inför besöket. Diskussionsfrågor finns även tillgängliga att utgå ifrån.


4. Författarbesök om Där drömmar blir till och Mardrömmar


 För vem? För mellan- och högstadiet, gymnasiet och vuxna.


Upplägg: Jag skrev min debutroman Där drömmar blir till när jag gick i högstadiet och gymnasiet och debuterade med den när jag var tjugo år gammal. Under 2024 kommer boken, och dess uppföljare Mardrömmar, ut på nytt i en reviderad version, och jag berättar mer om boken, hur det var att skriva på den som ung aspirerande författare, samt vad jag lärt mig av att gå tillbaka fjorton år senare och skriva om berättelsen med de erfarenheter jag fått med mig på vägen.


Förberelser: Läs gärna mina böcker Där drömmar blir till och Mardrömmar inför besöket. 6. Skrivarworkshop


 För vem? Funkar för alla ålderskategorier!


Upplägg: Skrivarworkshop där vi fokuserar på inspiration, gestaltning, driv, hur man kommer igång och inleder en historia samt testar att skriva i olika genrer.


Förberelser: Läs gärna någon av mina böcker inför besöket. Välj utifrån intresse och ålderskategori. Jag har skrivit böcker för 9-12 år, ungdomar och vuxna.

8. Skrivarworkshop: Skriva direkt för ljud


 För vem? Funkar för alla åldrar!


Upplägg: Skrivarworkshop där vi fokuserar främst på att skriva direkt för ljud: hur kan man tänka när man vet att berättelsen ska höras och kanske inte läsas? Kan man leka med effekter i texten? Vad händer när en läsare gör en tolkning och hur kan vi påverka den?


Förberedelser: Läs gärna någon av mina böcker inför besöket. Välj utifrån intresse och ålderskategori. Jag har skrivit böcker för 9-12 år, ungdomar och vuxna.


9. En podcast om böcker - läsfrämjande, tips och inspiration


 För vem? Funkar för alla ålderskategorier!


Upplägg 1: Jag berättar mer om Babbel-poddens läsfrämjande, hur vi arbetat med att tipsa och inspirera och hur viktigt barns läsande är för såväl barnen själva som för deras framtid och samhällets framtid.


Upplägg 2: Jag berättar mer praktiskt om hur man skapar en podcast och hur det går till med klippning, marknadsföring och val av gäster, etc.


Förberedelser: Lyssna gärna på något av Babbel-poddens avsnitt inför inför besöket. Välj utifrån intresse och avsnittstema. 


Vad kostar det?

Författarbesök är momsfria. Eventuell övernattning och resa betalas av beställaren. Jag har F-skatt.


Vid återkommande uppdrag eller specialuppdrag (såsom att lära sig hur man skapar en podd), be gärna om en offert.